Diana Culic

Libertate, fericire și iubire!

„Into the Night” – un film despre cum să accepți cu seninătate ideea morții, într-o lume în care totul se dărâmă.

titlu

“Though the physicality of death destroys us, the idea of death may save us.” Irvin D. Yalom.

Astăzi vorbim despre moarte. De fapt, nu atât despre moartea în sine, cât despre diferitele perspective pe care omul le poate avea în fața morții. Despre nebunia, haosul și disperarea la care se poate ajunge într-o clipită când stai față în față cu ideea morții tale, dar și despre posibilitatea de a o accepta cu seninătate, privind-o ca pe cel mai sigur și natural eveniment care există în viața tuturor, indiferent de avere, religie, culoare, orientare.

Însă nu vreau să vă plictisesc cu părerea mea despre moarte, ci de data aceasta vreau să vă prezint abordarea echipei de tineri români din spatele filmului „Into the Night”.

Ce este „Into the Night”?

„Into the Night” este un film românesc, de 30 minute, scris și coordonat în întregime de o echipă tânără, în mare parte debutantă. Filmările vor avea loc în Transilvania iar actorii vor fi români. Filmul intră în categoria scurt metrajelor și prezintă posibilitatea acceptării morții cu seninătate, prin ochii protagonistului care se află într-o lume ce se apropie de sfârșit, mai exact în ziua precedentă Apocalipsei.

Ultima zi pe pământ a găsit omenirea într-o lume distrusă, decăzută, lipsită de orice moralitate, în care disperarea i-a cuprins pe oameni ca într-o cămașă de forță.

În tot acest haos, autorii plasează personajul principal, un tânăr senin care reușește să se detașeze de realitatea faptului că întreaga umanitate își trăiește ultima zi pe pământ. Scurt metrajul îl urmărește pe acesta, în plimbările lui liniștite și pline de profunzime, în care întâlnește grotescul, inumanul, dar și delicatețea unei mângâieri, bucuria sinceră a copiilor, emoția unui sărut sau entuziasmul dansului.

Ca estetică, filmul se folosește de conceptul japonez Wabi-Sabi, filosofie care privește lumea ca fiind incompletă și imperfectă și încearcă să-i găsească frumusețea tocmai uitându-se atent în această imperfecțiune a ei. Motivele centrale ale filmului sunt explorarea inevitabilului, acceptarea distrugerii și a decăderii concomitent cu aprecierea și găsirea frumuseții în lucrurile mici.

Unul dintre obiceiurile specifice artei japoneze este repararea obiectelor stricate cu metale prețioase. Spre exemplu, în imaginea de mai jos se poate vedea un bol care în urma spargerii, a fost lipit cu aur, întocmai pentru a respecta principiul Wabi-Sabi, și anume că frumusețea poate fi creată sau identificată chiar și în lucrurile ce par a fi distruse.

942176e5ecd17333078abce6828af329_original

„Into the Night” ne invită să ne imaginăm cum ar fi lumea în ultima ei zi. Cu toate că nu e un subiect ușor de digerat, acest nu chiar scurt metraj ne prezintă cum în tot haosul sfârșitului poate exista și un mod de acceptare a vieții cu tot cu imperfecțiunea ei. (Lilla Adelka Baga, psiholog)

Ideea morții însă, așa cum spune Irvin D. Yalom, ne poate salva. Faptul că știi că urmează să mori te motivează să ai un scop, să îți trăiești viața după niște principii proprii și să cauți fericirea. Ideea că la un moment dat se va face întuneric te determină să vrei să te bucuri cât mai mult timp de lumină.

Ce ne-am fi făcut dacă trăiam pentru totdeauna? Cine ar fi fost motivat să facă ceva azi? De ce azi, dacă mâine sunt tot aici, și poimâine la fel și pentru tot-dea-u-na la fel?!

Moartea ne salvează.

Ne scapă de tentația de a trăi o viață anostă, fără sens, plictisitoare. Ne dă râvna de a vrea, de a lupta, de a căuta. Ne împinge de la spate, practic. Ideea că odată și odată vei muri te ajută să trăiești. Unul dintre cele mai frumoase paradoxuri create vreodată pe pământ.

***

Perspective diferite, nebunie și luciditate, disperare și relaxare, negare și acceptare, regret și seninătate. Toate acestea vor fi cuprinse în filmul „Into the Night”, a cărui realizare depinde, însă, de tine.

Filmul a câștigat deja o finanțare de 20.000 euro prin intermediul unui program de susținere a tinerilor artiști din Germania, intitulat „Film und Medien Stiftung NRW”, însă pentru realizarea lui în conformitate cu scenariul, echipa mai are nevoie de 4000 de euro, sumă pe care speră să o strângă prin intermediul unei campanii realizate pe Kickstarter.com, o platformă de atragere de fonduri pentru artiști și inovatori.

În funcție de contribuția ta, vei primi de la ei diferite ”recompense”, cum ar fi postere, un roman grafic cu aceeași temă, un bol ca cel din imaginea de mai sus, spart și lipit cu aur de către scriitorii filmului, o invitație pe platourile de filmare sau chiar un loc în film. 😉

Acesta e visul lor – de a face filme, iar eu sunt mândră de toți cei care au curajul să-și urmeze visul în această lume și îi susțin!

Dacă te intrigă subiectul morții și posibilitatea de a-l aborda cu seninătate în ciuda unei lumi ajunse în pragul nebuniei, atunci filmul este pentru tine.

Ajută la realizarea lui!

Ai aici linkul campaniei de pe kickstarter, tot ce trebuie să faci este să dai click pe el iar apoi să alegi din dreapta suma pe care vrei să o donezi. 🙂

PS: E important de știut că plata se face cu cardul iar banii îți vor fi retrași din cont numai la sfârșitul campaniei, adică în data de 26 mai și doar dacă proiectul va reuși să strângă toată suma de care are nevoie. Altfel spus, dacă până la finalul campaniei proiectul nu reușește să adune toată suma necesară, banii tăi nu vor pleca nicăieri din cont, chiar dacă tu contribui astăzi. Așa că, de ce să n-o faci?

Link: https://www.kickstarter.com/projects/into-the-night

Te invit, așadar, să reflectezi asupra acestui subiect, să vizionezi filmulețul de prezentare (pitch-video), să susții proiectul și desigur să-l dai mai departe! De ce? Deoarece într-o lume în care moartea e singura certitudine, e important să trăim o viață cu sens, să luptăm pentru visurile noastre și să facem tot posibilul să le transformăm în realitate! 

Visul lor e filmul. Hai să-i ajutăm!

https://www.kickstarter.com/projects/231934075/into-the-night?ref=nav_search

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la 03/05/2017 de în (pre) TEXTE, REVELAŢII. şi etichetată , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: